Månadens webbtips #6 – Creative Commons

Det här med upphovsrätt är klurigt. Än mer klurigt har det blivit i vår digitala tidsålder där det är så lätt att sprida och dela med sig av verk man tycker om. Det är en utmaning för dig som har skapat verket och därmed är upphovsmannen och det är en utmaning för alla användare som undrar vad som gäller. Här finns mycket att lära för mig personligen och vad jag har förstått så är jag inte helt ensam.

Månadens webbtips går därför till Creative Commons vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk.

Creative Commons är en ideell organisation som genom ett enkelt system av licenser ger dig som upphovsman ett verktyg att diktera villkoren för hur andra kan utnyttja dina ensamrätter till verket, dvs vilka friheter ditt verk ska ha. Du får sedan ett licensavtal i enlighet med dina önskemål.

Creative Commons hemsida förklaras vilka typer av verk som en Creative Common-licens kan användas på:

”En Creative Commons-licens är baserad på upphovsrätt (och/eller sk närstående rättigheter). Licenserna kan därför användas för alla verk som skyddas av upphovsrätt eller närstående rättigheter. Exempel på verkstyper är böcker, webbsidor, bloggar, fotografier, filmer, musikstycken och andra audio-visuella upptagningar.”

Tyvärr är inte bloggen uppdaterad sedan augusti 2013 och på om-sidan står det att Creative Commons Sverige för närvarande är under omkonstruktion. Om någon vet vad det innebär tar jag tacksamt emot information torun@kreativitetsguiden.se.

Hur skyddar du dina upphovsrätter? Har du några erfarenheter att dela med dig av? Maila mig på torun@kreativitetsguiden.se eller kommentera i kommentatorsfältet. Jag lovar att förmedla informationen (men inte namn och adress) vidare.

Fler webbtips hittar du här.

Är du istället intresserad av boktips kan du klicka här.

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Webbtips and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>