Misslyckandets dag

Av alla tokiga ämnen man kan skriva om precis i början av juni är inte ”misslyckande” det som känns mest naturligt. Ute är naturen som vackrast och solen tinar upp djupfrysta vintersjälar. Nu är det väl bara maximerad succé som gäller?

Det var fram till dess att jag råkade få reda på att det finns en ”Misslyckandets dag”. Visste du det? Den ligger passande nog på höstkanten, närmare bestämt den 13 oktober.

Målsättningen med dagen är att alla ska dela sina misslyckanden. Tanken är att uppmuntra människor att prova nya idéer och ta risker utan rädsla för att misslyckas. Initiativtagarna vill också skapa en diskussion kring misslyckande och dess betydelse för att skapa succéer.

Idén kommer från Finland. 2010 genomfördes den första ”Misslyckandets dag” och 2012 hade fenomenet expanderat till 17 olika länder.

Idén tilltalar mig storligen. Jag, liksom du, vet ju att man måste våga misslyckas för att kunna vinna något. I kreativa verksamheter är det här mer sant än någon annanstans. Och klämkäcka uppmaningar att våga göra fel finns det också gott om. Enligt mitt sätt att se på saken hjälper de inte ett dyft.

Att höra andra berätta om sina misslyckanden, att höra framgångsrika människor beskriva det som verkligen har gått fel i deras väg och att våga upphäva sin röst och berätta om de egna felstegen, det däremot tror jag gör verklig nytta.

Att inför sig själv och andra bekräfta att ”här gjorde jag fel” blir ett tydligt avstamp i riktning mot något annat. Ett friskhetstecken. Efteråt ligger alla idéer och möjligheter öppna igen.

I oktober kommer jag att be dig dela med dig av dina misslyckanden. Och berätta om några av mina. Så… vad ska du hitta på för tokerier fram till dess?

Läs gärna fler artiklar. Kanske någon av följande passar dig idag:

 

This entry was posted in Mod, Utmana dig själv and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>