Motionera och vila din hjärna

Hur är det med din hjärna? Är den i trim? Varvar den upp från 0 till 200 på din önskvärda tid? Lyckas den vara fokuserad när du vill och så där härligt flow-avslappnad när det krävs?

För egen del deltog jag under veckan i ett sammanhang som innebar att ett allmänt kunskapstest skulle genomföras. Vid genomförandet stod det klart att detta test kollade språkliga, matematiska och spatiala förmågor. Genomförandet och tidspressen i sin tur liknade högskoleproven. Jag började glad i hågen, fick ordentligt med tidsbrist och lämnade testet med mycket funderingar som jag här nedan försöker förmedla omvandlade till insikter och lärdomar.

Nu pratar vi om en speciell situation, men erfarenheterna är överförbara till vilken situation som helst där du behöver ha din hjärna alert. Två exempel: avgörande möten med chefer, kunder, försäljare och kanske viktigast av allt: avgörande ögonblick i ditt kreativa skapande.

Vad var det då som hände? Jo, jag var mycket trött (småbarn…) och hade svårt för att både fokusera och tänka klart. Jag blev överraskad över att jag var så långsam och att tiden därmed gick så fort. Dessutom tyckte jag att mina resultat i vissa delar var minst sagt undermåliga och dessutom långt under min kunskapsnivå.

Min analys lyder som följer:

1. Sömnens betydelse
Du har hört det förr. Jag vet det också, men ibland blir man överbevisad i full kraft. Hur vår hjärna fungerar beror mycket på hur vi sköter om den och resten av kroppen. Hjärnan behöver sömn för att kunna fokusera och den behöver mental vila för att kunna tänka klart. Därutöver behöver den näringsrik mat och lämpliga mängder av vatten för att må bra. Slutligen behöver den ett bra arbetsklimat; positiva tankar, lugn och därmed rörelseutrymme för att koppla viktiga nervändar med varandra.

2. Hjärnan är bekväm
Om den inte tränas blir hjärnan slapp och slö. Varför göra något om den inte behöver? Och varför göra det snabbt om det inte är nödvändigt? Det är bistert, men sant. För din och min del är det bara att anlägga moteld. Det är dags att träna hjärnan, motionera den som du motionerar kroppen. Det görs med kroppsliga övningar, minnesövningar, sällskapsspel, gåtor, frågespel, tester… listan kan göras lång. Här på kreativitetsguiden har vi sedan tidigare presenterat några förslag: Träna upp dina små grå, Träna din observationsförmåga, Träna hjärnans koordination

3. Människan är bekväm
Bekvämlighetszonen är ett farligt ställde där det är lätt att utveckla självgodhet. Inte behöver väl du och jag springa runt och träna hjärnan? Vi kan ju det här! Är inte språk din styrka? Eller kanske färglära? Kanske gehör alltid varit din paradgren? För att inte tala om huvudräkning? Jo, så var det säkert, men… om du litar för mycket på dina redan vunna kunskaper, lär du dig inget nytt och då slutar du även snart vara bra på det du kan idag. Lyckligtvis är det lätt åtgärdat. Ta dig utanför din bekvämlighetszon. Utmana dig inom ditt område. Utmana dig inom andra områden. Lär dig något nytt. Hämta nya kunskaper. Ge dig själv 10 minuter om dagen att surfa på ett ämne du definitivt inte har fördjupat dig i tidigare: sniglars sexliv, snorets utveckling, hur många skalor av grått det finns egentligen, etc. Fler exempel på hur du kan ta dig an detta konstanta utvecklingsbehov hittar du här: Börja med något nytt, Designa din egen läroplan, läs Kickstarta hjärnkontoret, intrycksboosta dig på biblioteket eller bokhandeln och ta hjälp av en träningsdagbok

Själv har jag lovat mig själv att surfa fram några gamla högskoleprov om det går, och ta mig an dem med stor frenesi och under tidspress. Här ska tränas! Sen tror jag mycket på den trevliga, ”oseriösa” träningen, så nu är det quizkampen, wordfeud, ruzzle, logik quiz och mindfeud i telefonen för hela slanten. För att inte tala om kreativitetsguidens alla kreativitetsövningar.

Men först… en lång, avslappnade, trevlig friskluftsinhämtning i skogen!

Lycka till!

Vill du läsa fler artiklar som relaterar till att skapa bra förutsättningar för din kreativitet? Prova:

 

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>