Sommarledigt – eller kraften i att INTE göra något!

vila - kraften i att inte goraAlldeles för ofta är vårt mentala utgångsläge att vi ska göra, göra och göra. Samtidigt ger vi oss mycket lite tid att pausa, reflektera och fira.

Vi är så vana vid att ständigt vara upptagna att vi nästan får dåligt samvete om vi använder vår tid till något som inte är produktivt.

Lyssnar du på poddar som kompetensutvecklar dig medan du tränar? Snabbfixar du lite på projektet, jobbet, studierna framför TV:n på kvällarna? Håller du koll på vad som händer på jobbet och svarar på e-mail även när du är ledig? Ja, då är du inte ensam.

Tid är så värdefullt.

Och just därför borde vi kanske tänka till och lägga oss till med ett helt annat tillvägagångssätt. Det som balanserar att göra med att vara.

badhund - kraften i att inte göra någotEtt sätt att vara som inte bara är logik, utan vilar tryggt i hjärtat, och som applåderar dig när du sticker till stranden med picknick-korg, hunden, leksaker och barnen, eller drar på dig vandringskängorna och försvinner in i Sareks vildmark för en veckas fjällvandring. Helt bortkopplad från all ära och redlighet. Eller varför inte totalt absorberas av en pulserande storstads gatumiljöer.

Saken är den att det skulle kunna uppfattas som ”att inte göra någonting” ur ett traditionellt göra-göra-perspektiv, men jag hävdar att det snarare ska ses som att du vässar din kniv inför ett precisionsarbete eller att du binder ett nät för nya typer av fångster.

Att ständigt göra något kan ge oss en känsla av att vara produktiva, men risk finns att det faktiskt är kontraproduktivt. När vi hela tiden gör och gör är det inte säkert att vi hinner fundera på om vi gör rätt saker. Bilar brukar servas var tusende mil och maskiner har ofta regelbunden service för att fungera bättre. Idag när många av oss är kunskapsarbetare är det huvudet som arbetar mer än kroppen. Att ta hand om sin fysiska hälsa har varit i ropet på sistone, men den mentala hälsan är precis lika viktig.

sommarbord - kraften i att inte göra någotFör egen del känner jag att Kreativitetsguidens sommaruppehåll ger mig både distans och stimulans och därför innebär att det jag producerar under resten av året är mer välgrundat, mer behandlat och bättre fokuserat.

För visst är det så; du presterar bättre om du är mentalt alert. Och mentalt alert blir man av att vila, göra något annat, få distans och bli uppfylld av glädje och intryck.

Det här är speciellt sant för dig som använder din kreativitet dagligen. För att kunna vara innovativ och kreativ i tex problemlösningssituationer krävs det att du kan utföra två kritiska steg: 1.) observera vad som händer utan att hjärnan lägger sig i och 2.) mejsla fram vad som är det verkliga problemet.

Just dessa två kritiska steg – att observera och att ifrågasätta – är inte att leka med. De påverkas starkt av vårt undermedvetna och dess förmåga. En förmåga som i sin tur bara aktiveras när det är tillräckligt lugnt i sinnet.

sommarcykel - kraften i att inte göra någotsommarcykel - kraften i att inte göra någotDet är därför våra bästa lösningar brukar dyka upp när vi minst anar det, tex när vi städar, tar en promenad, cyklar eller står i duschen.

Hur blir det så? Jo, när vi har för mycket att utföra blir vi spända och i det mentala tillståndet är det mycket lite av vår mentala förmåga vi kan använda. Det hänger ihop med att hjärnan inte kan skilja på vad som är viktiga och oviktiga aktiviteter. Den kan därmed inte fokusera på det som är viktigast. Istället oroar vi oss för ALLT som måste göras och det förvärrar normalt situationen.

Så… Kreativitetsguiden tar sommarupphåll och jag tar ledigt. Min bärbara dator får vila och mobilens internet stängs av.

Jag hoppas att även du kommer att kunna ta dig en välförtjänt ledighet.

Vi är tillbaka söndagen den 14 augusti 2016, Kreativitetsguiden och jag. Vad som sedan händer i höst får sommaren utvisa, men helt klart redan nu är att du kommer att få se mer av Sveriges oerhört kreativa gästbloggare.

Vi syns då.

Trevlig sommar!
Torun

Ps. Känns det för länge att vänta till augusti kan du fördjupa dig i allt material som redan finns på sajten. Ta en tur till de uppdaterade topplistorna, kolla in alla spännande kategorier (längst ner till höger på sidan), utnyttja sökrutan efter eget intresse och ge dig själv tid för de utvecklande kreativitetsövningarna.

This entry was posted in Arbeta strategiskt, Arbetsklimat, Ta hand om din kreativitet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>